Onze nieuwe tentoonstelling

Schatten van Vechten – Fectio

Het Romeinse fort en achterland

Schatten Vechten

Toen het nieuwe fort van de Hollandse Waterlinie in 1867 werd gebouwd, stuitten de bouwers op funderingen van een veel oudere versterking. Het bleken resten te zijn van castellum Fectio, een van de eerste Romeinse forten langs de noordelijke Limes. Archeologie stond in ons land toen nog in de kinderschoenen. Echter vanaf het eind van de 19de eeuw tot aan het moment dat het Waterliniemuseum werd gebouwd, is er niet alleen door beroepsarcheologen opgegraven, maar ook door detector- en amateurarcheologen.
Door de grote hoeveelheid vondsten krijgen we een goed beeld van het leven in de tijd dat de Romeinen hier waren. Een beeld van zowel het leven in het militaire fort als van de bewoners in het dorp er omheen.
De Rijn die langs het castellum liep vormde niet alleen de grens, maar was ook een belangrijke handelsroute. De inheemse bevolking van Houten profiteerde van de aanwezigheid van de Romeinen. Zij hadden contact met elkaar en dreven handel. Getuigen daarvan zijn de vondsten op diverse Houtense plekken. Zo is er een drietal Romeinse villaā€™s gevonden, ook wel veteranenboerderijen genoemd. Grondsporen, delen van het verwarmingssysteem, dakpannen en muurschilderingen zijn daar het bewijs van.

De nieuwe expositie zal aan de hand van vondsten vertellen hoe het leven er in de Romeinse tijd aan toe ging. Accepteerde de plaatselijke bevolking de Romeinse wereld? Wie zaten er in het Romeinse fort? Hoe ontstond het daarnaast gelegen dorp en waar kwamen deze mensen vandaan? Hoe ging men met elkaar om? Ook andere aspecten worden belicht, zoals het Romeinse huis en zijn bewoners, landbouw en veeteelt, het Romeinse leger, verkeer, nijverheid, handel en religie. Voor kinderen zullen diverse activiteiten worden georganiseerd rondom Romeinse themaā€™s.

De opening is op 24 maart 2018. Houd de berichtgeving op social media, onze website en de krant in de gaten.

Poster ‘Schatten van Vechten Fectio’: (c) AWG “Leen de Keijzer” / Peter Koch 2018

 

2 thoughts on “Onze nieuwe tentoonstelling”

Comments are closed.