AWN lezing Jan van Renswoude over Houten Castellum

February 12, 2020 ---- - ----

Onze eerstvolgende archeologische uiteenzetting:

Unieke archeologie in Houten Castellum; bewoning langs een restgeul in de IJzertijd, Romeinse tijd en Vroege Middeleeuwen.
Jan van Renswoude woensdag 12 februari 2020 Gerestaureerde visfuik (Houtens Nieuws)

Vanwege geplande nieuwbouw in de nieuwe wijk Castellum in Houten onderzocht VUhbs Archeologie sporen van bewoning uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Vroege Middeleeuwen langs en in een oude rivierarm.
Archeoloog Jan van Renswoude (VUhbs) geeft deze avond een persoonlijke toelichting op de in 2017 verschenen rapportage van deze opgravingen van 2010-2012.
De Houtense Archeologische Werkgroep ‘Leen de Keijzer’ toont ons ook in de eerste maanden van 2020 nog de intrigerende tentoonstelling ‘Van IJzertijd tot nieuwbouwwijk’ over deze opgraving.
Het onderzoek van deze oude rivier of restgeul bracht vooral belangrijke kennis over het leven in het rivierengebied in de pre- en protohistorie.

AWN-afdeling 12 Utrecht
awnutrecht@yahoo.com

Er waren bijzondere vondsten zoals een complete kano, visfuiken, brugconstructies, een rituele plek, opmerkelijke Romeinse munten en een metaaldepot van militaire uitrustingsstukken dat uniek is voor Nederland.

Alle lezingen vinden plaats in de Kapittelzaal of de Dekenzaal van de Pieterskerk in Utrecht.
Adres Pieterskerkhof 5 3512 JR Utrecht Aanvang 20.00 uur
Entree € 3,- voor niet-leden / gratis voor leden AWN

Related upcoming events

 • March 3, 2020 ---- - March 3, 2020 ----

  Uitnodiging van de Historische Kring

  Onderwerp: Lezing Jan van Capelle “De Lier van Dorestad”

  Tijd: vanaf 19:00 uur

  Waar:  “De Engel” in Houten

  Aanmelden: niet nodig

 • April 25, 2020 - May 3, 2020 Gehele dag

  Van 25 april tot en met 3 mei 2020 vindt de zevende editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland, met dagelijks vele tientallen activiteiten en evenementen voor jong en oud. Deze Romeinenweek zal in het teken staan van archeologie.

  Website: http://www.romeinenweek.nl

  Organisatie: Stichting Romeinse Limes Nederland

 • May 20, 2020 ---- - May 20, 2020 ----

  Let op: deze lezing is verschoven van 21 naar 20 mei.

  Woensdag 20 mei 2020 Lezing over Houten, ’t Goy, Schalkwijk en Tull en ’t Waal door Otto Wttewaall. Ter gelegenheid van het 75 jarig jubileum van de bevrijding van Nederland en het einde van de Tweede Wereldoorlog is er een boek geschreven en samengesteld door Otto Wttewaall, over de gebeurtenissen tijdens de oorlog in de gemeente Houten. Op deze avond geeft hij een presentatie over de oorlogsjaren met historische foto’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *