Deelexpositie “Bombardement en Bevrijding Houten 1944-45”

Op 28 november 1944 werd de Herenweg getroffen door een bombardement. Doel was een Duitse generaal die met zijn staf was gehuisvest in enkele villa’s. Door een navigatiefout werd een totaal andere deel van de Herenweg getroffen. Vier inwoners van de straat kwamen daarbij om het leven. De andere doden vielen op de de Brink.[1]

Foto: Bombardement 1944, Burgemeester Wallerweg, Houten (Regionaal Archief Zuid-Utrecht)

Ook archeologie is van toepassing! Alles wat uit het verleden uit de grond komt…. Dat geldt ook voor een recent verleden!

Om even stil te staan bij de tweede wereldoorlog, in het bijzonder wat het voor de gemeente Houten heeft betekend, heeft de Archeologische werkgroep “Leen de Keijzer” – als onderdeel van de Historische Kring ‘Tussen Rijn en Lek’ – een deelexpositie ingericht in het Archeologie Museum in Houten.


De op 18 april j.l. uitgestelde openstelling van onze deelexpositie “Bombardement en Bevrijding Houten 1944-45” gaat nu zonder tegenbericht van de overheid vanaf 2 juni 2020 van start.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is er een speciale brochure gemaakt die u hieronder in kunt zien, en u kunt hem bovendien downloaden om er nog eens rustig doorheen te kunnen bladeren

Leuk als u in ons museum komt kijken!

Gids-bombardement-en-bevrijding-Houten-1944-45


De regering heeft i.v.m. de Corona-maatregelen aangegeven dat u uw bezoek vooraf moet regelen.

Wees welkom, en

Klik hier om uw bezoek aan deze tentoonstelling te boeken!

Voor praktische informatie over ons museum, klik hier!

En voor een leuke inleiding, klik op ▶ op onderstaande video!

Een initiatief van de Werkgroep Archeologie “Leen de Keijzer” Houten