Leuke apps voor de archeologie – voor jouw Smartphone!

Stel, je hebt zo’n mooie smartphone. Dan gebruik je hem misschien om te WhatsAppen, wat te chatten, en af en toe leuk te videobellen.

Maar in het kader van jouw favoriete hobby – Archeologie – kan je toch ook leuk gebruik maken van zo’n telefoon. Laten we maar eens kijken wat eventueel van toepassing zou kunnen zijn…

Een voorbeeldje: je ziet de icoontjes van websites op het gebied van archeologie die je bij de hand wilt hebben; in dit geval is gekozen voor de websites van AWN12rU en van de AWG ‘Leen de Keijzer’, maar het kan natuurlijk van alles zijn.

Verder helemaal links boven ook een mooie suggestie, maar daar moeten we even de achtergrond van toelichten: Als je – bijvoorbeeld met Google Maps – een coördinaat uitleest, dan krijg je die in zogenaamde WGS84 formaat als Latitude-Longitude te zien, bijvoorbeeld: (52.04, 5.21).

Echter de archeologie gebruikt het zogenaamde Rijks Driehoeks (RD-) stelsel (!)

Dus als je een vondst wilt registeren, heb je RD-coördinaten nodig. Daarvoor heb je dan diverse leuke apps, die je gebruikt om deze coördinaten te vinden, zie bijvoorbeeld de onderstaande schermafbeelding.

Echter een heel handig hulpmiddel is een foto met aantekeningen èn de coördinaten (Jazeker, ook RD-) maken. De app ‘Spotlens‘ is werkelijk heel geschikt voor een snelle foto-notitie met de coördinaten er op! Een voorbeeld resultaat is hierbij weergegeven…

Zomaar even iets op tafel gelegd, en je hebt een foto met jouw favoriete logo, de naam van het project waaraan je werkt, de coördinaten, en de naam van de straat krijg je er ook nog gratis bij…😀.

Uiteraard moet je bij gebruik van de app jouw logo uploaden, en de naam van jouw project intypen.

Leuk is ook dat je kan kiezen uit diverse standaarden voor de coordinaten. In ons geval kiezen we voor RD, maar je kunt net zo makkelijk WGS84 kiezen. Kijk maar naar het instellingen-menu;

Super handig, toch! Stel je bent een veldloop aan het doen, en je ziet iets moois liggen… Foto maken met Spotlens en je hebt de vondst gedocumenteerd. 👍


Maar je kunt nog veel verder gaan. Geavanceerde GIS-toepassingen (die je zelf gratis kan aanmaken op ArcGIS-Online) kan je ook direct op jouw telefoon zien, en er zelfs aantekeningen op maken. Handig als je in het veld aan het werk bent! Kijk eens naar de volgende schermafbeelding, van de app ‘Field Maps’.

Je kunt online kiezen welke van jouw kaarten je in wilt zien, dus als je voor jou nuttige informatie op de kaart hebt gezet, kan je die met zo’n app direct inzien.

In de afbeelding zie je overigens een kaart die een aantal lagen bevat:

De topografische basiskaart, met daaroverheen de hoogtekaart, en daaroverheen een kaart van oude rivierlopen, en daaroverheen weer vondsten (de zwarte stippen), en dan ook nog interactieve aantekeningen die je op jouw telefoon in deze app hebt gemaakt! Dat is best wel een hele mooie combinatie van informatie die helpen om jouw nieuwe vondst dan wel aantekening een plek te geven in dit archeologische landschap…

👉 Er is vast en zeker heel wat meer te bedenken! Heb je ook een suggestie? Mail ’em even door naar: awn.utrecht@gmail.com