Video als middel om mensen geïnteresseerd in Archeologie te bereiken, zeker in Corona-tijd …

Het is weer zo ver, dan maar thuis zitten. Maar nietsdoen? Welnee, ga eens aan de slag met wat video knutselen. Daar kunnen we de buitenwacht toch ook mee bereiken? Ingewikkeld?Kom op! Je kunt het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt …

Wat kunnen we zelf doen? (Het idee achter ‘ArcheoBites’)

Het idee is meer gebruik te gaan maken van video om al die leuke belevenissen van de amateur-archeoloog over het voetlicht te brengen. Alleen, hoe doe je dat?

Er zijn tal van audiovisuele mogelijkheden en evenveel opvattingen over de toepassing er van als er amateur-archeologen zijn, maar toch doen we een poging.

Videoconferentie? Webinar? Interactieve Online Presentatie? Tsjeempie! Laten we maar eens rustig gaan rondkijken …

Eén van de mogelijkheden die er in onze werkgroep is geopperd is een relatief kort videofragment die een enkel aspect van onze activiteiten toelicht.

Dat kan een manier van werken zijn, of een mooie vondst, kortom, er zijn tal van onderwerpen die zich lenen om in een korte video (laten we zeggen in de orde van grootte van 5 minuten) even een tipje van de sluier kunnen oplichten, en zo de kijker een inkijkje geven van al die opwindende zaken die onze werkgroep zo bezig houdt, al meer dan 50 jaar lang trouwens…

Een introductie van zo’n video is de volgende, meer als introductie van de mogelijkheid. (Het verhaal dat dat moet worden verteld is helemaal nog niet af, maar het stukje is bedoeld als illustratie van wat mogelijk is …)

De eerste test …

👉 Kijk eens naar dit fragment en ontdek de mogelijkheden van dit medium…

En dan natuurlijk de volgende vraag: Wie pakt/pakken dit idee op? Mijn voorstel zou zijn een mediawerkgroep bij elkaar te sprokkelen die het leuk vind dit soort producties te maken.

We hebben een stel goede performers nodig, liefst met een mooie telefoonstem. Kom op! Wie gaan het doen?

En weet je wat ook zo leuk is? Je kunt thuis achter je eigen laptopje (uitgerust met een camera en microfoon, maar dat hebben de meest laptops wel) dit soort ‘producties’ maken …! Leuk hè. Wat eenvoudig videoknutselwerk doet wonderen. De software die in dit voorbeeld gebruikt is kan je geheel gratis downloaden. Geknipt voor Coronatijd … Interesse? Laat het weten!


Er zijn natuurlijk tal van mogelijkheden om een videootje te maken, denk maar aan jouw smartphone! Ook op de laptop zijn er doorgaans mogelijkheden, zoals Camera in Windows10. Dat zijn de recht-toe-recht-aan middelen, maar als je net een beetje meer wilt, dan toch even kijken naar een gereedschap waar je een intro, een tekstje of een plaatje en een praatje kan invoegen.

De snelste manier is om gewoon een presentatie te maken in PowerPoint, en de presentatie op te nemen (‘record’) en het resultaat te exporteren als video. Probeer het eens!

En waarom niet de gratis mogelijkheid voor de computer: OBS Studio (Open Broadcaster Software Studio) eens proberen? Daarmee kan je scenes voorbereiden en uit tal van soorten beeldgegevens (‘bronnen’) putten en heen en weer schakelen.

In deze Coronatijd misschien een leuk idee om daar eens wat mee te gaan spelen….

Het resultaat kan nog verder opgeleukt en verknipt en aan elkaar worden geknoopt met een video editor gereedschap. Die zijn er in vele soorten en maten. Een simpele en gratis mogelijkheid op de computer die prima is voor eenvoudig knip- en plakwerk is MiniTool Moviemaker.

👉 Op YouTube zijn tal van instructievideo’s voorhanden om je in beide bovengenoemde programma’s wegwijs te maken, bijvoorbeeld voor OBS Studio, en voor MiniTool Moviemaker.

In YouTube zoeken op beide namen levert tal van instructievideo’s op, dus de bovengenoemde zijn maar een voorbeeld.


webmaster@archeologiehouten.nl

2 thoughts on “Video als middel om mensen geïnteresseerd in Archeologie te bereiken, zeker in Corona-tijd …”

  1. Ja, dit lijkt me geweldig Rinke,
    Iets om uit te rollen over de hele AWN-afdeling Utrecht?
    Dan kan iemand die een observatie verricht bij een opgraving het snel delen met de andere leden en belangstellenden.
    Ben benieuwd!
    Groet
    Henk

Comments are closed.