Serie: Zin en onzin van numerieke analyse in de archeologie
Deel 4b: Draaitabel in MS Excel
Het eerste wat te doen staat is wel zorgen dat wat er als tabel uitziet, ook voor Excel werkelijk een tabel is! Je moet het stel rijen en kolommen waar je de gegevens in hebt opgeslagen wel voor Excel herkenbaar maken als echte tabel.
Hoe je dat doet?
Selecteer de set gegevens die je hebt opgeslagen in de vorm van een tabel, te weten: de eerste rij bevat de kolom-namen, en de volgende rijen 2,3,4 en zo voorts bevatten alleen de gegevens.
Vervolgens kies je ‘invoegen’ -> ‘tabel’. Hiermee definieer je de tabel, maar wat meer van belang is: je krijgt daarmee een prachtige sorteermogelijkheid!
Je kunt daarmee de gegevens op allerlei manieren rangschikken en filteren.
Bijvoorbeeld: Wat is de set met de meeste scherven (n)? Dat kan je dan heel snel vinden als je de kolom met de eigenschap ‘n’ sorteert van hoog naar laag. Je doet dat door op het kleine vlakje met het driehoekje (punt naar beneden) te klikken; daardoor komt er een keuzemenu tevoorschijn. Kies dan de tweede mogelijkheid ‘Sorteren van hoog naar laag’, en voilĆ ! Je ziet meteen welke groep de meeste scherven bevat… (Tsjonge! 7798 scherven …)

Een handig hulpmiddel in onze opgave de tabel met gegevens wat te onderzoeken is natuurlijk de grafiek.
Zonder al te veel in te gaan op al die mogelijkheden lijkt het me handig er een paar aan te stippen.
En daarbij lopen we tegen een aardig stel ‘hobbels’ aan! Dat is mooi, want dan valt er wat te leren! šØāšš
Allereerst moet je vaststellen wat je eigenlijk wilt weten. Dat klinkt raar, maar blijkt reuze relevant; want dan kan je pas de middelen (= type grafische voorstelling) kiezen die je nodig hebt.
Stel: Je wilt simpel een grafiek waarin je kunt zien hoeveel scherven er per type aardewerk zijn gevonden. Dan heb je een staafdiagram nodig!
Maar als je geĆÆnteresseerd bent in de verhouding van de aantallen scherven per type aardewerk, heb je een cirkeldiagram nodig.
Kortom, voor elke wens is wel iets te vinden.
Maar hoe krijgen we nu die gegevens zo, dat we ze in een grafiek kunnen laten zien?
Veelal willen we de totalen van (aspecten van) categorieƫn aardewerk zien. Dan moeten we eerst die totalen berekenen, en hier biedt de ingebouwde functionaliteit van Excel uitkomst!
De truc die je dan handig kan gebruiken is de zogenaamde ‘Draaitabel’…
š Er zijn op het internet talloze instructie-videos om uit te leggen wat je moet doen. Een voorbeeld vindt je hier! Of hier!
Daarbij hoort ook een soort grafiek die daar aan gekoppeld is, de zogenaamde ‘Draaigrafiek‘ . Ook daar zijn weer vele instructies te vinden, bijvoorbeeld deze!
(Werk in uitvoering: wordt vervolgd! ā )
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.