Vormtypeherkenning van Aardewerk – Wat kan AI voor ons betekenen?

Dat is een mond vol, zo’n titel. Waar gaat dit over? Nou, dat behoeft wel enige uitleg:

Het gaat over de herkenning van de pot-vorm, terwijl we doorgaans niet meer dan enkele scherven hebben, en vaak maar een enkele scherf. In veel gevallen kunnen we daarmee onmogelijk de vorm van de pot uit afleiden. Maar soms hebben we geluk. Als we een (voldoende groot) stuk van een rand hebben, lukt het nog wel eens om daaruit de portvorm te herkennen.

En dan, wat is ‘AI’ nu weer: wel, Artificial Intelligence is een toverwoord in de computerwereld, en die algoritmes worden breed toegepast in vormherkenning zoals gezichtsherkenning. Als die kennis zover ontwikkeld is, dan kan de archeologie daar hopelijk ook een graantje van meepikken.

Wat is nu aardiger dan de vormherkenning van een randfragment over te laten aan een zelflerend computersysteem? Dat is de vraag die werd voorgelegd aan studenten van de HKU.

Hieronder is een videopresentatie te vinden waarin aan de studenten wordt uitgelegd in welk kader een AI gebaseerd vormherkenningssysteem van archeologisch aardewerk past.

En hier een reactie van de HKU ( Credits: Marijn Cinjee / AI werkgroep Vormtypeherkenning )


Hopelijk geeft de video aanleiding voor een leuke discussie…

šŸ‘‰ Het eerste concept van een artikel in het AWN Magazine ziet er als volgt uit:

Concept-1d-Artikel-AI-Vormherkenning-archeologisch-AW-randen-v1d-12-01-2021-2

Je kunt het concept ook even downloaden en in de Reader op je eigen PC/Laptop/Tablet lezen …

Verder zijn er in de professionele wereld interessante ontwikkelingen gaande in Europees verband. De EU heeft een groot internationaal project gesponsord voor vormherkenning van scherven: ArchAIDE. Dit platform zou gebruikt kunnen worden door de Nederlandse professionele archeologische wereld om het systeem nader in te vullen ten behoeve van onze lokale archeologie. Een uitdaging!

Wil je meer weten over ArchAIDE? šŸ‘‰Klik hier!

Tenslotte nog een leuk nabrandertje: de virtuele scherven vliegen hier om je oren!

Geef een reactie