Archeoloog in de klas

Op 2 november 2021 gaven we – Ina en Han van de Archeologische Werkgroep ‘Leen de Keijzer’ uit Houten – weer een les over de Romeinse Limes, een project van Kunst Centraal. Ditmaal aan groep 6 van OBS De Krullevaar in Nieuwegein.

Natuurlijk maakte het legionairsuniform meteen indruk, maar al snel stelden de kinderen allerlei vragen over de verschillende (vondst)materialen die we hadden meegenomen. Zoals een fibula, een muntje, oren van een potje, of een houten schrijfplankje met schrijfstift, de ‘tablet’ van toen.

De leerlingen waren verbaasd hoezeer voorwerpen van toen leken op spullen van nu en soms nog steeds in dezelfde vorm in de winkel te koop zijn. Ze keken ervan op dat legionairs helemaal uit Spanje kwamen lopen en papyrus uit Egypte kwam.

Helemaal fantastisch vonden ze het dat ze een echte 2000 jaar oude Romeinse scherf mochten uitzoeken en houden. Ook hun ouders waren verrast in de veronderstelling dat die heel duur waren. Ook als de meester uitlegde dat het afgewaardeerde scherven uit context (dus wetenschappelijk gezien niet van waarde) betrof en dus niet duur, dan geloofden de kinderen toch hun ouders!

Twee van de kinderen willen over het geleerde een presentatie houden en één van hen overweegt archeoloog te worden. Kijk, en daar doen we het tenslotte allemaal voor!